Kým k letu neodmysliteľne patria osviežujúce zeleninové šaláty, ovocné šťavy, čerstvé ovocie a lahodná zmrzlina, počas zimných mesiacov ľudský organizmus vyžaduje trochu odlišnú skladbu jedálnička. Surové pokrmy telo ochladzujú, v dôsledku čoho sa telo pokúša teplo opäť vytvárať. Tým sa nielenže zbytočne namáhajú obličky, ale aj celkovo oslabuje imunita. V zime je z tohto dôvodu vhodné obmedziť alebo v jedálničku úplne vynechať:
Šaláty zo surovej zeleniny,
tropické ovocie,
ovocné šťavy,
mliečne výrobky (vrátane jogurtov),
studenú vodu a chladené nápoje.
Telo naopak uvíta zahrievacie potraviny a korenie, hutné polievky, horúci čaj a sezónne suroviny, ktoré telo nielen zahrejú zvnútra, ale aj riadne vyživia a dobijú energiou. Pokrmy by mali byť skôr dlho varené, dusené alebo pečené. Na prípravu jedál proti prechladnutiu sa skvele hodia tlakové hrnce, polievkovary aj pomalé hrnce, do ktorých stačí večer len naskladať ingrediencie a ráno alebo na poludnie máte pokrm hotový. Výbornou voľbou sú aj multifunkčné hrnce, ktoré zvládnu pripraviť viacero druhov pokrmov od polievky, mäsa až po ryžu.