Koľko stupňov má byť v chladničke
Na aký stupeň nastaviť chladničku? Ideálna teplota by sa tu mala pohybovať okolo 4 až 5 °C. Čo sa deje s potravinami a samotným spotrebičom v prípade nastavenia vyššej alebo naopak nižšej teploty?
Vyššia teplota (nad 5 °C)
Pri prekročení hranice 5 °C dochádza k premnožovaniu baktérií a rastu ďalších mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť skazenie potravín a nepríjemnú otravu jedlom. Na vyššie teploty sú citlivé najmä potraviny typu mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky. Vyššia teplota môže okrem iného zapríčiniť aj rýchlejšiu oxidáciu potravín a rozklad tukov a bielkovín v hotových pokrmoch, čo vedie k zhoršeniu ich kvality a chuti.
Zbytočne vysoká teplota škodí aj samotnému spotrebiču – môžu sa kvôli nej vyskytnúť problémy s vyššou vlhkosťou a kondenzáciou, v dôsledku čoho možno očakávať vyššiu pravdepodobnosť vzniku plesní a hniloby na potravinách.
Nižšia teplota (pod 4 °C)
Hoci nižšia teplota v chladničke pomáha uchovávať potraviny v relatívne bezpečnom prostredí bez rizika šírenia baktérií, ani tak by sa nemala dostať pod 4 °C. S vysokou pravdepodobnosťou by došlo k namrazeniu uskladnených potravín, čo by malo negatívny dopad nielen na ich chuť. Zatiaľ čo ovocie a zelenina by mohli zmäknúť a stratiť svoju prirodzenú vlhkosť, u mäsa a rýb by došlo k zmene ich textúry .
Ak sú potraviny vystavené po dlhší čas veľmi nízkej teplote, vysušujú sa a tvrdnú. Vzniknuté ľadové kryštály by dokázali poškodiť bunkové steny potraviny, čím by došlo k degradácii ich štruktúry. Dlhodobé nastavenie nižšej teploty by neocenil spotrebič ani vaša peňaženka – kvôli častejšiemu spínaniu kompresora by mala chladnička vyššiu spotrebu elektrickej energie.