Tekvica pochádza z čeľade tekvicovitých rastlín. Najčastejšie sa delí na zimnú a letnú, čo znamená, kedy a v akom štádiu sa úroda zbiera. Patrí k nim najobľúbenejšia odroda hokkaido alebo veľkoplodá odroda Goliáš, ale aj cuketa či patizón. Pravdepodobne vás zaujíma, či sú všetky odrody tekvice jedlé - väčšina z tých, ktoré sú tu k dispozícii, je jedlá. Ostatné nie sú chutné alebo sú príliš komplikované na prípravu kvôli tvrdej šupke a malému množstvu dužiny.
Jedlé
Hokaido: Má sladkastú chuť a tenkú šupku, ktorú nie je potrebné pred konzumáciou lúpať. Jej sýto oranžová farba je zapríčinená veľkým množstvom beta-karoténu. Sladká chuť ju predurčuje na použitie do koláčov, polievok, džemov, kompótov a z jej dužiny ľahko pripravíte sladké pyré.
Maslová: Poznáte ju podľa typického tvaru hrušky a sivej až žltkastej farby šupky. Jej chuť je jemne sladkastá a niekomu môže pripomínať lieskové oriešky. Veľkou výhodou je iba nepatrné množstvo semienok, a tým pádom aj minimum čistenia a odpadu. Hodí sa na restovanie a grilovanie, k mäsu a možno ju použiť aj do omáčok, plniek, krémových polievok, na prípravu pyré a na prvé príkrmy pre deti.
Špagetová: Očarí vás svojim oválnym tvarom a žltou farbou. Prívlastok „špagetová“ nesie podľa svojej dužiny, ktorá sa po upečení rozdelí na tenké vlákna pripomínajúce práve špagety. Možno ju preto použiť ako zdravú náhradu cestovín.
Goliáš: Ako už názov napovedá, ide o veľkoplodú odrodu, s ktorou ste sa stretávali na záhradách alebo súťažiach o najväčšiu tekvicu. Má hladkú, sýto oranžovú šupku a obsahuje obrovské množstvo vody. Pretože jej váha dosahuje aj 30 kg, je náročná na zber a spracovanie v kuchyni. Ukrýva sa v nej veľké množstvo semienok, ktoré sa oplatí vysušiť v rúre, vylúpať a opražiť so soľou. Tiež z nej môžete vyrobiť vyrezávanú ozdobu.
Muškátová (francúzska): Jej plody sú tmavo zelené s výrazným rebrovaním a môžu dosiahnuť hmotnosť 8-10 kg. Sýto oranžová, mäkká dužina je vhodná na prípravu polievok, pyré, koláčov a na kompóty. Potrpia si na teplú klímu, tak sa jej u nás nemusí dariť.
Mexická: Najčastejšie sa používa na vyrezávanie na halloweensky svietnik. Aj tento druh je však jedlý a využijete ho na pečenie, múčniky, polievku či pyré. Jej chuť nie je príliš výrazná, preto znesie intenzívnejšie dochutenie.
Patizon: Táto letná tekvica vzhľadom pripomína biely či zelenkastý lietajúci tanier s vrúbkovaným okrajom. Vnútri nájdete dužinu so semienkami, ktoré je možné po rozkrojení plodu ľahko vydlabať. Malé kúsky sa dajú naložiť vcelku, z väčších si pripravíte vegetariánsky variant rezňov.