Existuje mnoho rád a zásad na uskladnenie potravín v chladničke tak, aby si udržali svoju čerstvosť po dlhší čas. Tieto pravidlá by sa mali dodržiavať na zabezpečenie bezpečného a správneho uchovávania potravín.
Aké sú všeobecné zásady uchovávania potravín v chladničke?
Vlhkosť: Jej miera závisí od konkrétnej časti chladničky – čím vyššie sa polica nachádza, tým nižšia je tu vlhkosť. Aj to je dôvod, prečo sa do spodných zásuviek a poličiek dávajú suroviny, ktoré vyžadujú vyššiu vlhkosť – ako napríklad ovocie a zelenina.
Teplota: Chladnička by mala byť nastavená na teplotu 2 až 5 °C. Vyššia teplota by mohla mať na svedomí rýchlejšie množenie baktérií na potravinách.
Oddelenie potravín: Potraviny by sa nemali vzájomne dotýkať, aby sa zabránilo prenosu pachov a baktérií. Mäso aj vajcia by sa mali nachádzať dostatočne ďaleko od hotových pokrmov a surovín, ktoré sú určené na priamu konzumáciu (bez ďalšieho tepelného spracovania).
Správne uskladnenie: Podľa druhu potravín používajte na ich uskladnenie uzatvárateľné dózy na potraviny. Poslúžia vám na predĺženie trvanlivosti už otvorených potravín, ako sú napríklad balíčky syrov, šuniek, tvarohu, preliateho obsahu z konzervy, oddelené bielky na ďalšie spracovanie a pod. Okrem iného perfektne zabránia prenosu pachov medzi potravinami.
Ako dlho vydrží mäso v chladničke? Ako skladovať zeleninu a ovocie?