✓ Prípravu kávy máte len vo svojich rukách
✓ Obstarávacia cena je nižšia ako pri automatických kávovarov
✓ Cena za jednu šálku kávy je nižšia ako pri kapsulových kávovarov
✓ Kvalita výsledného nápoja môže byť porovnateľná s kávou z kaviarne alebo drahého automatického kávovaru
✓ Niektoré modely sú kompatibilné s E. S. E. podmi (porciovaná káva vo filtračnom papieri)
✓ Väčšina pákových kávovarov disponuje parnou tryskou na našľahanie mliečnej peny
× Pokiaľ kávovar nemá integrovaný mlynček na kávu, musíte si ho zaobstarať zvlášť
× Príprava nápoja je náročnejšia a vyžaduje aspoň minimálne znalosti o správnej príprave kávy
× Náročnejšia je aj údržba kávovaru, čistiť sa musí po každej príprave kávy
Výhody a nevýhody pákového kávovaru
Dôležité parametre a vlastnosti
Tlak
Pre správnu extrakciu kávy je dôležitý tlak, ktorý by mal dosahovať konštantných 9 barov. U profesionálnych kávovarov zaistí konštantný tlak rotačné čerpadlo. Na domáce použitie je však príliš veľké a tak väčšina domácich pákových kávovarov disponuje vibračným čerpadlom. Také čerpadlo nedokáže udržať 9barový tlak po celú dobu extrakcie, a tak sa stretnete predovšetkým s 15barovými pákovými kávovarmi. Oných 15 barov na prípravu dobrej kávy úplne stačí. Tlak v priebehu extrakcie postupne klesá, a tak sa v priemere dostaneme na požadovaných 9 barov.
Dôležitý je aj tlak, ktorým utlačíme namletú kávu. Na to slúži vtláčadlo zvané tamper, to býva štandardnou výbavou každého pákového kávovaru. Utlačená káva by mala byť v rovine, aby ňou voda ideálne pretiekla. Pokiaľ bude káva utlačená málo, voda pretečie rýchlo a výsledný nápoj bude vodnatý, bez cremy a bude chutiť nakyslo. A naopak, pokiaľ bude káva utlačená až príliš, voda sa cez ňu nedokáže dostať, a tak potečie pomaly. Nápoj potom bude mať horkastú chuť. Ideálny tlak na utampovanie kávy je 20 kg.
Rýchlosť nahriatia
Teplota vody je pri príprave kávy zásadná. Pokiaľ je voda veľmi horúca, môže kávu spáliť. Pokiaľ je naopak studenšia môže byť káva kyslá. Ideálna teplota vody sa pohybuje medzi 88 a 95 °C. O správne nahriatie sa starajú termobloky a bojlery.
Termoblok – je lacnejší, a tak ho nájdete vo väčšine pákových kávovarov, ich výhodou je vysoká rýchlosť nahriatia, niektoré kávovary sú pripravené na použitie už za niekoľko sekúnd. Majú však kratšiu životnosť a v prípade poškodenia je väčšinou nutná výmena.
Bojler – kávovary s bojlerom sa nahrievajú o niečo dlhšie a bývajú vo väčšine kávovarov nahradené termoblokmi. Výhodou bojlera je jeho teplotná stabilita. U profi kávovarov nájdeme aj dva bojlery, jeden slúži na prípravu kávy a druhý na našľahanie mliečnej peny.
Na domáce použitie stačí kávovar s jedným bojlerom alebo termoblokom.
Objem nádržky na vodu
Voľte podľa toho, koľko kávy denne vypijete. Pokiaľ pijú kávu v domácnosti len jeden alebo dvaja členovia, nebude spotreba taká veľká. V takom prípade môžete pokojne siahnuť po menšom kávovare s menej objemnou nádržkou. Na trhu ale nájdete aj modely s niekoľkolitrovými nádržkami na vodu. Taký kávovar si kupujte v prípade, že vypijete viac šálok kávy denne. Voda by v zásobníku nemala stáť príliš dlhú dobu.
Rozmery
Pákové kávovary veľa miesta nezaberú. Zmestia sa tak bez problémov aj do menšej kuchyne. Klasické modely na domáce použitie sú malé a ľahké. Ale poloprofesionálne modely patria medzi ťažšie a väčšie prístroje. Väčšinou sú vyrobené z nerezu a disponujú integrovaným mlynčekom na kávu, parnou tryskou na mlieko a tamperom. Čím je stroj ťažší, tým je stabilnejší na kuchynskej linke a ľahšie upevníte páku jednou rukou.
Parná tryska
Väčšina pákových kávovarov disponuje parnou tryskou na našľahanie mliečnej peny. Horúca para mlieko zahrieva a zároveň napeňuje. Je potrebné sa ale napeneniu mlieka naučiť, rozhodne nepočítajte s tým, že sa vám dokonalá mliečna pena podarí hneď na prvý šup. Na druhú stranu je výhoda, že si mlieko napeníte podľa seba. Pokiaľ kávovar parnú trysku nemá, budete si musieť zaobstarať šľahač na mlieko.
Mlynček na kávu
Integrovaný mlynček na kávu býva súčasťou drahších poloprofesionálnych pákových kávovarov. A je to tiež poznať na obstarávacej cene. Pokiaľ vyberiete kávovar bez mlynčeka, budete si ho musieť dokúpiť zvlášť. Čo nutne nemusí znamenať nevýhodu. Elektrický mlynček je dnes skoro stálicou v slovenských domácnostiach a veľmi často býva aj súčasťou kuchynských robotov. Okrem kávy v ňom môžete pomlieť aj semienka, korenie alebo napríklad mak. Pri mletí kávy pamätajte na to, že hrubosť mletia ovplyvní chuť výsledného nápoja.
Možnosti nastavenia
Niektoré modely ponúkajú možnosti nastavenia teploty a tvrdosti vody. Pre ideálnu chuť kávy je lepšia mäkká voda. Niektorí výrobcovia tak do nádobiek na vodu umiestňujú filter, ktorý vodu zmäkčí. Prístroj potom nie je nutné tak často odvápňovať. Aj tak je ale potrebné kávovar aspoň raz za pol roka odvápniť. Postup nie je nijako zložitý, stačí použiť na to určené odvápňovacie tablety alebo prípravky. Niektoré kávovary navyše ponúkajú aj program na odvápnenie.
Čo všetko môže vedieť?
Príprava dvoch šálok kávy naraz – ušetrí veľa času, ak máte návštevu alebo pracovnú schôdzku
Nahrievanie šálok – káva by mala byť extrahovaná do nahriatej šálky, jedine tak vynikne jej aróma a chuť
Nastaviteľná výška podstavca – zaistí to, že kvapôčky kávy nebudú padať na kuchynskú linku, kávovar aj linka zostanú nepoškvrnené
Režim úspory energie – je často spojený s automatickým vypnutím prístroja po určitej dobe, najčastejšie po piatich minútach nečinnosti
Upozornenie na vyčistenie – kávovar vás sám upozorní na potrebu vyčistenia
Použitie E. S. E. podov – naporciovaná mletá káva vo vankúšiku, ten sa vloží do páky a potom už len stačí začať extrakciu, ich použitie umožňuje väčšina kávovarov