Štedrý deň sa rýchlo blíži, ale vy sa stále niekam ponáhľate a napriek tomu nič nestíhate? V tom prípade vôbec nie je na škodu mať v zálohe recept na rýchle vianočné medovníčky, na ktorých sa nedá toho veľa pokaziť. Idete do toho s nami?
Ingrediencie:
60 g zmäknutého masla a/alebo Hery,
90 g práškového cukru,
400 g hladkej múky,
2 vajcia,
3 lyžice tekutého medu,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 lyžica perníkového korenia,
1 lyžička kakaa na zafarbenie (voliteľné).
Postup:
Vajíčka s cukrom vyšľahajte metličkou do penista.
Zmiešajte sypké suroviny (múku, sódu bikarbónu, korenie a cukor), potom pridajte nakrájané zmäknuté maslo a urobte mrveničku.
Do mrveničky pridajte med a vajcia vyšľahané s cukrom.
Z hladkého a mierne lepivého cesta vyformujte bochník a vložte ho do chladničky odpočinúť aspoň na hodinu.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát a vykrajujte rôzne tvary.
Pripravené medovníčky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 185 °C približne 8 minút.
Tipy pre mäkkosť, zdobenie a lesk
Čo robiť, aby boli medovníčky mäkké? Nechajte ich aspoň 2 týždne odležať v uzatvárateľnej dóze. Môžete k nim pridať aj jablko alebo kúsok chleba. Pozor však, aby vám s nimi pečivo nesplesnivelo.
Ako ich ozdobiť? Pomocou zdobiaceho vrecúška alebo špeciálneho zdobiča ich ozdobte polevou. Cukrová poleva sa vyrába z práškového cukru, citrónovej šťavy a vaječných bielkov. Niekto ju šľahá vo vodnom kúpeli, iný si poradí aj bez nej. V každom prípade medovníčky nezdobte hneď, pretože sú ešte tvrdé a potrebujú čas na zmäknutie.
Ako im dodať lesk? Ihneď po vytiahnutí z rúry ich potrite tenkou vrstvou rozšľahaného žĺtka s trochou vody (príp. plnotučného mlieka). To sa na horúcom perníku vysuší a jeho povrch zaimpregnuje. Do tekutej zmesi je možné pridať aj štipku kakaa či potravinárskeho farbiva (hnedého, červeného).
Top recepty na najlepšie vianočné pečivo Čo je to advent a aký má význam?