5 receptov na najlepšie medovníky: mäkké, zdravé, ražné aj špaldové

Vyskúšajte recepty na vianočné medovníky, ktoré nadchnú dospelých aj deti. Prinášame vám tipy na najlepšie cestá na prípravu ražných, celozrnných špaldových aj stále mäkkých kúskov. Upiecť si môžete aj tradičné medovníčky s jednoduchou a rýchlou prípravou. Skrátka neprídu ani milovníci vegánskych pokrmov, ktorí namiesto medu, vajec a masla používajú rastlinné alternatívy. Pripravte si chuťové poháriky, ideme na to!

Vyskúšajte recepty na vianočné medovníky, ktoré nadchnú dospelých aj deti. Prinášame vám tipy na najlepšie cestá na prípravu ražných, celozrnných špaldových aj stále mäkkých kúskov. Upiecť si môžete aj tradičné medovníčky s jednoduchou a rýchlou prípravou. Skrátka neprídu ani milovníci vegánskych pokrmov, ktorí namiesto medu, vajec a masla používajú rastlinné alternatívy. Pripravte si chuťové poháriky, ideme na to!

Doba čítania 5 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Jednoduchý recept na tradičné medovníky

Štedrý deň sa rýchlo blíži, ale vy sa stále niekam ponáhľate a napriek tomu nič nestíhate? V tom prípade vôbec nie je na škodu mať v zálohe recept na rýchle vianočné medovníčky, na ktorých sa nedá toho veľa pokaziť. Idete do toho s nami?

Ingrediencie:

  • 60 g zmäknutého masla a/alebo Hery,

  • 90 g práškového cukru,

  • 400 g hladkej múky,

  • 2 vajcia,

  • 3 lyžice tekutého medu,

  • 1 lyžička sódy bikarbóny,

  • 1 lyžica perníkového korenia,

  • 1 lyžička kakaa na zafarbenie (voliteľné).

Postup:

  1. Vajíčka s cukrom vyšľahajte metličkou do penista.

  2. Zmiešajte sypké suroviny (múku, sódu bikarbónu, korenie a cukor), potom pridajte nakrájané zmäknuté maslo a urobte mrveničku.

  3. Do mrveničky pridajte med a vajcia vyšľahané s cukrom.

  4. Z hladkého a mierne lepivého cesta vyformujte bochník a vložte ho do chladničky odpočinúť aspoň na hodinu.

  5. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát a vykrajujte rôzne tvary.

  6. Pripravené medovníčky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 185 °C približne 8 minút.

Čo robiť, aby boli medovníčky mäkké? Nechajte ich aspoň 2 týždne odležať v uzatvárateľnej dóze. Môžete k nim pridať aj jablko alebo kúsok chleba. Pozor však, aby vám s nimi pečivo nesplesnivelo.

Ako ich ozdobiť? Pomocou zdobiaceho vrecúška alebo špeciálneho zdobiča ich ozdobte polevou. Cukrová poleva sa vyrába z práškového cukru, citrónovej šťavy a vaječných bielkov. Niekto ju šľahá vo vodnom kúpeli, iný si poradí aj bez nej. V každom prípade medovníčky nezdobte hneď, pretože sú ešte tvrdé a potrebujú čas na zmäknutie.

Ako im dodať lesk? Ihneď po vytiahnutí z rúry ich potrite tenkou vrstvou rozšľahaného žĺtka s trochou vody (príp. plnotučného mlieka). To sa na horúcom perníku vysuší a jeho povrch zaimpregnuje. Do tekutej zmesi je možné pridať aj štipku kakaa či potravinárskeho farbiva (hnedého, červeného).

Top recepty na najlepšie vianočné pečivo   Čo je to advent a aký má význam?

 

Tmavé medovníky z ražnej múky (bez kakaa)

Pokiaľ nelipnete na tradičnom recepte od svojej babičky, vyskúšajte tento rok niečo nové. Čo tak poctivý medovníček z ražnej múky? Vďaka nej bude cesto po upečení tmavé, a to aj bez použitia kakaa, ktoré môže niektorým ľuďom vadiť kvôli alergiám. Ak dávate prednosť sladkostiam, ktoré je potrebné nechať niekoľko týždňov odležať, aby zmäkli a zvláčneli, toto bude tá správna voľba.

Ingrediencie:

  • 500 g ražnej múky,

  • 250 g práškového cukru,

  • 3 vajcia,

  • 60 g tekutého medu,

  • 125 g masla,

  • ½ lyžičky sódy bikarbóny,

  • ¼ lyžičky kypriaceho prášku z vínneho kameňa,

  • ½ balíčka perníkového korenia (cca 12 g),

  • vajce na potretie (nie je nutné).

Postup: 

  1. V hrnci rozpustite maslo s medom a nechajte vychladnúť.

  2. Zmiešame všetky sypké suroviny a do ich stredu vyklepnite vajce a vychladnutú medovo-maslovú zmes.

  3. Cesto spracujte pomocou kuchynského robota alebo ručne. Vďaka obsahu medu by malo mať mierne lepkavú konzistenciu. Ak sa vám zdá príliš lepkavé, pridajte múku.

  4. Cesto rozdeľte na polovice, vytvarujte z nich bochníky a zabaľte ich do potravinovej fólie. Nechajte ich odležať v chladničke do nasledujúceho dňa.

  5. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát a vykrajujte ľubovoľné tvary.

  6. Cukrovinky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 165 °C. Na upečenie by vám malo stačiť 10 minút, ale v závislosti od typu rúry to môže trvať aj dlhšie. 

Ihneď mäkké medovníčky? Zaručene!

Čerstvo upečené medovníčky majú úžasnú chuť a sú krásne mäkké. Ak im však nedáte niekoľko týždňov na to, aby sa chuť dokonale rozložila a aby zmäkli, na Vianoce budú nekonzumovateľné (ak si na nich nechcete vylámať zuby). Na druhej strane, ak ich chcete mať mäkké okamžite a bez zbytočného čakania, pustite sa do toho.

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky,

  • 140 g práškového cukru,

  • 1 lyžička sódy bikarbóny,

  • 2 lyžice tekutého medu,

  • 50 g zmäknutého masla,

  • 2 vajcia,

  • 1 lyžička perníkového korenia,

  • 1 žĺtok a studená voda na potretie (voliteľné).

Postup: 

  1. Zo sypkých surovín a zmäknutého masla urobte mrveničku, do ktorej pridajte vajce a tekutý med.

  2. Ideálne v kuchynskom robote vypracujte mäkké a poddajné cesto, ktoré sa môže kvôli obsahu medu trochu lepiť.

  3. Cesto rozdeľte na polovicu a vytvarujte bochníky, ktoré zabalíte do potravinovej fólie. Potom cesto nechajte odležať v chladničke do nasledujúceho dňa.

  4. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát a vykrajujte z neho obľúbené tvary. Na jeden plech postupne ukladajte podobne veľké tvary, aby sa rovnomerne upiekli.

  5. Pečte ich na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 8 minút pri teplote 165 °C.

  6. Upečené medovníčky sú mäkké a pružné. Nečakajte, kým získajú zlatistú farbu! To, že sú upečené, spoznáte podľa spodnej časti medovníkov, ktorá je na prvý pohľad pevná a upečená.

  7. Nezabudnite ich čo najskôr položiť na mriežku, aby sa odspodu nezaparili.  

Ako vybrať kuchynský robot? 

Zdravé špaldové z celozrnnej múky (nielen pre deti)

Zdravá vianočná pochúťka v podobe medovníčkov zo špaldovej múky? Prečo nie! Pochutnajú si na nich nielen deti, ale aj dospelí maškrtníci.

Ingrediencie:

  • 220 g celozrnnej špaldovej múky (hladkej),

  • 50 g mletých vlašských orechov,

  • 6 g sódy bikarbóny,

  • 90 g zmäknutého masla,

  • 60 g medu,

  • 1 lyžica perníkového korenia,

  • 30 g trstinového cukru,

  • 1 vajce,

  • 1 lyžička kakaa na zafarbenie (voliteľné).

Postup:

  1. Zmiešajte sypké suroviny a potom k nim pridajte tekuté ingrediencie (zmäknuté maslo, med, vajcia).

  2. Mäkké cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na noc.

  3. Aby sa vám s ním dobre pracovalo, doprajte mu hodinový odpočinok na kuchynskej linke.

  4. Na pomúčenej kuchynskej doske ho rozvaľkajte na 4 mm hrubú placku a vykrajujte ľubovoľné tvary.

  5. Medovníčky pečte približne 10 minút pri teplote 165 °C.

Tip: Aby medovníčky rýchlejšie zmäkli, uložte ich na týždeň do chladničky vo vzduchotesnej potravinovej dóze. Medovníčky vám tu vydržia 2–3 týždne.

Vegánske (bez medu, vajec a masla)

Upečte si lahodné medovníčky bez použitia živočíšnych produktov, ako sú maslo, vajcia alebo med, ktoré môžete ľahko nahradiť agávovým sirupom. Namiesto vajec môžete použiť rastlinný jogurt alebo mäkké silken tofu. Trúfate si na ich prípravu?

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky,

  • 140 g práškového cukru,

  • 50 g rastlinného tuku,

  • 2 lyžice agávového sirupu,

  • 1 lyžička sódy bikarbóny,

  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka (20 g),

  • 2 lyžice kakaa,

  • 2 lyžice perníkového korenia,

  • ⅓ hrnčeka rastlinného jogurtu (alebo hodvábneho silken tofu).

Postup:

  1. Z uvedených surovín vypracujte pevné cesto.

  2. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte ho cez noc odpočívať v chladničke.

  3. Na pomúčenej kuchynskej doske vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte obľúbené tvary.

  4. Medovníčky pečte približne 10 minút pri teplote 170 °C.

Podobné články: