Zber
Ako je uvedené nižšie, zbierajte len tie kusy, ktoré môžete bezpečne a bez akýchkoľvek pochybností rozpoznať. Pozrite sa, či nie je huba poškodená hmyzom a slimákmi alebo či nie je viditeľne napadnutá červami a plesňami.
Kedysi sa odporúčalo odrezať huby tesne nad zemou, aby sa nepoškodilo mycélium. Mnohí ľudia tento postup obhajujú aj dnes, ale stále sa odporúča opatrne ich vyklepať alebo vykrútiť. Takto sa nepoškodí mycélium a nestratí sa základňa huby, kde sa zvyčajne nachádzajú veľmi dôležité identifikačné znaky.
Nehrabte, nekopte ani nešliapte po mieste, aby ste nezničili mycélium.
Pravidlá zberu húb
Zbierajte len tie huby, ktoré poznáte bez akýchkoľvek pochybností.
Ak si nie ste istí, huby nezbierajte ani na ne nesiahajte.
Nezbierajte staré, plesnivé či inak znehodnotené huby.
Príliš malé plodnice, pri ktorých sa nedá jasne spoznať druh, tiež v lese nechajte.
Huby nezbierajte ani v oblastiach, kde by mohla hroziť ich kontaminácia – pri továrňach, rušných cestách, na skládkach.
Ako sa čistí?
Aby ste si udržali čistý domov a pokojné nervy, čistite huby v lese. Posaďte sa, vyberte všetky plody z košíka a potom jeden po druhom odstráňte nečistoty a iné nečistoty. Na niektoré postačí kefka, iné časti bude potrebné zľahka odrezať.
Odlúpnite aj tie druhy, ktoré majú na plôškach slizké blanky alebo šupinaté povlaky - konkrétne muchotrávka červenkastá a masliak. Odstráňte plodnice, aby ste sa uistili, že sú bez lariev a červov. Potom ich opatrne zložte späť do košíka mäkké na jednej strane a tvrdšie na druhej alebo tvrdé na spodnej strane a krehké na vrchnej, aby ste zabránili ďalšiemu poškodeniu.