V našej republike tečie z kohútikov našťastie pitná voda, jej kvalita sa ale líši región od regiónu. Dôležitý je predovšetkým obsah vápnika a horčíka, ktorý ovplyvňuje tzv. tvrdosť vody. Čím viac je horčík a vápnik vo vode obsiahnutý, tým je voda tvrdšia. Príliš tvrdá voda produkuje vodný kameň, ktorý svojimi nánosmi dokáže ničiť elektrospotrebiče alebo aj upchať vodovodné potrubie. Nebezpečný je svojim spôsobom aj pre ľudské zdravie. Predstavuje totiž vhodné prostredie na množenie baktérií a vírusov, a tak môže byť spúšťačom respiračných ochorení, plesňových chorôb alebo zažívacích ťažkostí. Na druhej strane sú tieto minerály pre naše zdravie dôležité, ale iba v obmedzenej miere. Mäkká voda je o tieto minerály naopak veľmi ochudobnená, a preto je vhodnejšia skôr ako úžitková – netvorí vodný kameň, ale jej chuť je mdlá. Na pitie je potom ideálna stredne tvrdá voda, ktorá má ideálny pomer vápnika, horčíka a ďalších minerálov.
Ako zistiť tvrdosť vody? Najspoľahlivejšie je vykonať laboratórny rozbor vody, z ktorého sa okrem tvrdosti vody dozviete aj informácie o možnej prítomnosti baktérií a ďalších škodlivín.