Premyslite si, akým spôsobom budete plody dehydrovať. Na výber je slnko, sušička potravín alebo rúra na pečenie.
Vyberte vhodné, rovnako veľké paradajky ideálne jednej odrody (kvôli podielu vody, semienok a dužiny).
Umyte ich, menšie kusy prekrojte na polovice a väčšie môžete nakrájať na 1-2 cm plátky a zbaviť väčšiny dužiny so semienkami. Cherry paradajky je možné nechať vcelku.
Usušte ich vybranou metódou.
Akonáhle sú kožovité, mäkké a nevyteká z nich šťava, sú hotové. Nemali by byť tvrdé a krehké, ale skôr pripomínať sušené slivky.
Naložte ich alebo ich vo vákuovej dóze uschovajte v chladničke.
Info: Pri dehydratácii dochádza k odpareniu až okolo 90 % vody. Na jedno kilo sušených paradajok tak treba okolo 11 kg tých čerstvých, závisí však od šťavnatosti vami použitých plodov.