Na chalupe sa nemusíte uspokojiť len s rozpustnou kávou alebo s turkom. Pripraviť si môžete aj kvalitnú filtrovanú kávu.
Twist press
Ľahučký malý kávovar, ktorý sa vám zmestí do tašky aj kabelky. Kombinuje tri techniky prípravy kávy – zalievanie, lúhovanie a extrakciu tlakom. Na prípravu jednej šálky budete potrebovať 15 gramov jemne mletej kávy a 250 ml horúcej vody (94 °C). Do sitka vložte papierový filter, ktorý najskôr prepláchnite vodou. Potom na sitko nasaďte tubus a nasypte dovnútra kávu. Tú zalejte horúcou vodou asi do tretiny tubusu. Nechajte 30 sekúnd odpočinúť a potom dolejte zvyšok vody. Nakoniec nasaďte vrchný diel twist pressu a točivým pohybom vytlačte kávu do hrnčeka.
French press
Ďalším vhodným variantom, ako si pripraviť dobrú kávu, je French press. Ten je navyše výhodný v tom, že na jeho prevádzku nepotrebujete žiadne papierové alebo kovové filtre. Stačí len nasypať kávu, zaliať vodou a stlačiť piest. Okrem kávy si navyše môžete pripraviť aj sypaný čaj. Pri preprave si len dajte pozor, aby ste nepoškodili sklenenú nádobu.
Moka kanvica
Ak máte na chate či chalupe aspoň staré kachle, môžete si pripraviť kávu aj v moka kanvičke. Siahnite ale po klasickom hliníkovom variante. Tá je takmer nezničiteľná a navyše je kompatibilná so všetkými platničkami. Pri troche fantázie a zručnosti si môžete kávu v moka kanvici pripraviť aj na ohni.