Vyzerá ako banka z chemického laboratória, ale je to jeden z najjednoduchších kávovarov na prekvapkávanú kávu. Káva sa v chemexe nielen pripravuje, ale tiež servíruje. Vďaka tomu zaujme každú návštevu a vy sa naň nebudete môcť vynadívať. Okrem kávy v ňom môžete pripravovať aj čaj alebo ho môžete využívať ako karafu na vodu. Ak by ste bojovali s čistením chemexu, skúste použiť klasickú kuchynskú sódu, vriacu vodu a citrónovú šťavu. Okrem efektného bublania a penenia sa vyzrážajú zvyšky kávy a chemex bude zas ako nový.
Ako si pripraviť kávu v chemexe?
Do chemexu vložte papierový filter. Dávajte pozor na jeho správne umiestnenie – 3-vrstvová časť by mala smerovať k prednej strane.
Filter prepláchnite horúcou vodou, po dokvapkaní ju z chemexu vylejte. Nameľte si kávu na stredne hrubo, svojou štruktúrou by mala pripomínať hrubý piesok. Na 100 ml vody budete potrebovať 6 gramov kávy. Pre štandardný chemex si vystačíte s 500 ml vody a 30 g kávy.
Namletú kávu nasypte do mokrého filtra a začnite pomaly zalievať horúcou vodou. Teplota vody by sa mala pohybovať okolo 94 °C.
Najprv zalejte kávu 90 ml vody tak, aby sa všetka káva namočila. Počkajte pol minúty.
Krúživými pohybmi dolejte zvyšok horúcej vody.
Hneď ako káva dotečie do spodnej časti nádoby, vyberte filter a kávu v chemexe premiešajte.