Záhradný gril je pripravený, mäso naložené, zelenina nakrájaná. Jediné, čo vám teraz stojí v ceste, je studené uhlie alebo brikety. A vy ich potrebujete zapáliť. Lenže ako na to?
Uistite sa, že je gril čistý, a v prípade potreby ho ešte očistite. Ako ho vyčistiť?
Na založenie ohňa si pripravte pokrčený papier a drevené triesky. Okolo nich postavte menšiu pyramídu z dreveného uhlia alebo z brikiet. Papier a triesky môžete nahradiť podpaľovacími kockami, drevitým podpaľovačom či inou prírodnou alternatívou.
Papier či podpaľovač zapáľte dlhými zápalkami, elektrickým podpaľovačom grilov alebo napríklad teplovzdušnou pištoľou a počkajte, až sa uhlie alebo brikety rozžeravia. Nerozžeravené kúsky postupne prekladajte kliešťami na tie už rozžeravené.
Akonáhle sú uhlíky dostatočne rozžeravené a už sa z nich nedymí, ste takmer hotoví. Len ešte jednotlivé uhlíky rovnomerne rozložte po celej ploche grilu, aby sa vám neopiekol len jeden kus mäsa.
Správna teplota je pre každý pokrm iná, skontrolovať si ju môžete pomocou teplomera do grilu.
Na gril položte rošt a môžete začať opekať.
Chcete si prípravu ohňa na grilovanie uľahčiť? Použite komínový podpaľovač! Tipy, ako na to, nájdete nižšie.