Do mrazničky sa hodia takmer všetky druhy - dubáky, masliaky, muchotrávky ružové, hlivy, kuriatka, smrčky a šampiňóny.
Ako na to?
Huby očistite – tento krok by mal prebiehať ideálne už v lese.
Nakrájajte na menšie kúsky, drobnejšie druhy ale môžete nechať vcelku.
Poduste ich či povarte a nechajte vychladnúť.
Rozdeľte na jednotlivé porcie a tie vložte do škatuliek, uzatvárateľných vrecúšok vhodných do mrazničky alebo do formičiek na ľad. Pri použití vreciek ich odporúčame po naplnení stlačiť, vypustiť z nich prebytočný vzduch a potom poriadne uzavrieť. Následne ich vyhlaďte, aby boli čo najplochšie - nezaberú toľko miesta, ľahšie sa skladujú a rovnomernejšie sa zmrazia. Po zmrazení môžete huby z formičiek na kocky ľadu vysypať do vrecúška, čím si tiež pripravíte dávky.
Ak chcete zamraziť väčšie alebo celé kúsky húb, napríklad kuriatka, odporúčame ich pred uložením do nádoby zmraziť jednotlivo napr. na plechu s papierom na pečenie. Až po ich úplnom stuhnutí ich uložte do vrecka alebo škatule.
Porcie označte druhom huby a dátumom uskladnenia.
Tip: Takzvané pravé hríby (napr. hríb smrekový alebo dubový) radšej sušte. Takýmto spôsobom si zachovajú najsilnejšiu arómu.