Video nákupný rádca
Ako vybrať vstavanú rúru
Vstavaná rúra je najčastejším riešením moderných kuchýň. Rúra je síce zabudovaná napevno, ale disponuje veľkým priestorom a paletou funkcií pečenia a ohrevu. Deliť pritom môžeme klasickú vstavanú rúru a rúru kombinovanú s ovládaním pre varnú dosku.
Klasické (samostatné) rúry fungujú ako samostatný prvok a je možné ich umiestniť kamkoľvek, pokojne aj do požadovanej výšky. Kombinované sú síce samostatným produktom, ale naviac sú vybavené ovládaním pre varnú dosku. Je teda možné ich situovať iba pod vybranú varnú dosku podobného prevedenia. Ovládanie je jednotné, a to na rúre.
Alternatíva šetriaca miesto
Stolové (mini) rúry sú alternatívou, pokiaľ nemáte ucelenú kuchynskú linku alebo chcete rúru presúvať, kam sa vám zapáči . Sú tak vhodnejšie do menších kuchýň, kde bojujete s každým centimetrom.
Skvelá mobilita a možnosť prevozu
Nižšia obstarávacia cena
Obvykle menší priestor na pečenie
Zaberá priestor na linke
Skvele zapadne do kuchynskej linky
Väčší priestor na pečenie
Častejšie viac funkcií
Elegantný design
Akú vstavanú rúru podľa zdroja energie
Elektrina
Elektrická rúra je vo svojej klasickej podobe vybavená horným aj spodným ohrevom. Väčšinou to bude zároveň aj teplovzdušná rúra. Bude tak vybavená ventilátorom na teplovzdušné pečenie, ktorý rozháňa teplo do celého priestoru, čím dosahuje rovnomernejšie pečenie.
Široká paleta funkcií od teplovzdušného pečenia po sous vide
Horný a spodný ohrev zaisťuje lepšiu distribúciu tepla
Hotové jedlo býva šťavnatejšie ako z plynového variantu
Často drahšie ako plynové
Plyn
Plynová rúra je lacnejším riešením, ktoré na trhu nájdete najmä v kombinácii s plynovými horákmi. Pečenie v nej nie je úplne rovnomerné, pretože ohrieva iba zospodu. Pri nepozornom používaní sa tak môže stať, že bude jedlo pripálené. Výhodou ale môže byť nižšia cena aj spotreba.
Lacnejšie ako elektrická rúra
Prepojenie s plynovým sporákom
Nižšia energetická náročnosť
Jedlo môže byť suchšie ako z elektrickej rúry
Horšie ovládanie teploty
Iba spodný ohrev
Ako vybrať parnú rúru
Obľúbenou alternatívou je parná rúra, ktorá na pečenie využíva horúcu paru. Tým si potraviny zachovávajú všetky dôležité živiny vrátane vitamínov. Para navyše neprenáša pachy, preto je možné robiť naraz viacero komponentov.
Pri výbere je nutné sa zamerať na to, či parná rúra umožňuje pečenie výlučne pomocou pary, teda či parný ohrev nie je len doplnkovou funkciou. U plne parných rúr sa ale naopak hodí funkcia pečenia iba horúcim vzduchom, v takom prípade dokáže parná rúra fungovať aj ako obyčajná rúra na pečenie.
Vhodná je tiež funkcia mikrovlnného ohrevu, ktorý plne zastúpi mikrovlnku. Hoci sú parné rúry všeobecne drahšie, dokážu svojimi schopnosťami často nahradiť niekoľko spotrebičov v kuchyni.
Rúra vám nestačí? Inšpiráciu hľadajte napríklad na našich stránkach Najlepšie elektrické grily a Stavba záhradného ohniska z tehál.
Vstavaná rúra - dôležité faktory
Energetická trieda
Energetická trieda je hlavným indikátorom spotreby a energetickej šetrnosti. Zoradené sú abecedne od A+++, ktorá je najúspornejšia. Väčšina výrobcov dnes kladie dôraz na čo najekologickejšiu prevádzku, avšak niektoré modely môžu spotrebou nepríjemne zaskočiť.
Na štítku nájdete informácie o spotrebe rúry, ktorá sa určuje na jeden cyklus. Nechýbajú ani informácie o maximálnom príkone, teda maximálnom množstve elektriny či plynu, ktoré rúra môže v danom okamihu odoberať zo siete. To je dôležité najmä na určenie sily ističa, na ktorý je rúra v elektrickej sieti pripojená.
Ďalej potom môžete skontrolovať aj celkový objem rúry v litroch a porovnať spotrebné rozdiely medzi pečením klasickým a teplovzdušným, pokiaľ ho vaša rúra umožňuje.
Maximálny príkon
Príkon ukáže, koľko energie si prístroj vezme za hodinu používania z elektrickej siete. Vyšší príkon však znamená aj rýchlejší ohrev a pečenie. Hľadajte preto ideálnu rovnováhu medzi výkonnosťou a spotrebou.
Rozmery
Sú kľúčové pre správnu inštaláciu vstavanej rúry do kuchynskej linky. Každá totiž povolí inú šírku, výšku a hĺbku. Ako pri všetkých vstavaných spotrebičoch venujte rozmerom zvýšenú pozornosť.
Túžite po vstavanej rúre, ale ste limitovaní rozmermi? Riešením je kompaktná rúra, ktorá ponúka štandardnú šírku, ale menšiu výšku a objem. Nie je však ochudobnená o žiadne dôležité funkcie.
Spôsob čistenia
V súčasnej dobe sú v tomto ohľade najobľúbenejším variantom vstavané rúry s pyrolýzou. Pyrolytické čistenie je považované za jeden z najefektívnejších spôsobov čistenia rúry. Znamená priebežné znižovanie a opätovné zvyšovanie teploty, pričom krátkodobo vystúpi teplota až na 500 °C. Mastnota a zvyšky jedla sa tak spália na popolček, ktorý stačí po vychladnutí spotrebiča zotrieť mokrou handričkou.
Takmer každá moderná rúra má však nejakú funkciu na zjednodušenie údržby spotrebiča. Napr. vstavaná rúra samočistiaca zjednoduší proces čistenia vlastným programom na odstránenie špiny.
Vstavané rúry a ich funkcie
Vstavaná rúra s otočným grilom – ideálna na hydinu
Vstavaná rúra s teleskopickým výsuvom – ľahký prístup k jedlu, obe ruky máte voľné
Displej – na jednoduché ovládanie
Chladenie dverí – zvyšuje bezpečnosť
Grilovanie – využijete pri pečení mäsa do chrumkava či na zapekanie zeleniny
Ikea Metod – možné zabudovanie do kuchynského systému Ikea
Kombinácia s varnou doskou – kombi zariadenie 2v1
Kruhové teleso – pečenie na viacerých vrstvách plechu
Mikrovlnný ohrev – rýchle prihriatie jedla ako v mikrovlnke
Minútka – meranie a odpočítavanie pečenia
Rozmrazovanie – rozmrazenie jedla
Teplotná sonda – perfektný prehľad o teplote vo vnútri mäsa
Úprava proti odtlačkom prstov – nezanechávajte odtlačky na spotrebiči
Ventilátor – rovnomerne rozháňa horúci vzduch v celej rúre
Príslušenstvo
Rady na záver
Ako funguje parná rúra
Parná rúra sa v princípe fungovania zhoduje s profesionálnym spotrebičom, konvektomatom, ktorý sa používa v reštauráciách a s ktorým je možné dosiahnuť vynikajúce kulinárske výsledky. Je to tým, že parná rúra dokáže pri pečení korigovať nielen teplotu, ale aj vlhkosť pokrmu. Okrem elektrického výhrevu totiž obsahuje aj zásobník na vodu, ktorý tvorí paru.
Čistenie
Pripečené zvyšky jedla môžu spotrebič poškodiť, navyše sa pri ďalšom pečení pália, a môžu tak ovplyvniť aj chuť a vôňu pripravovaných pokrmov. Preto povrch prístroja pravidelne utierajte vlhkou handričkou s použitím malého množstva čistiaceho prostriedku. Pri čistení dávajte pozor, aby ste nepoškodili povrch, pretože by mohol začať korodovať. Vonkajší povrch zariadenia stačí pravidelne utierať navlhčenou handričkou.
Životnosť
Kvalitná rúra by mala vydržať 10–15 rokov pravidelnej prevádzky. Je však možné, že postupom času jej výkonnosť bude klesať, hoci bude stále funkčná.
Vybavenie
Štandardnou súčas ťou sú rošty a pekáče. Väčšine užívateľov budú stačiť, ale ak ich budete potrebovať viac, bude jednoduchšie prikúpiť ich spolu s rúrou a rovno vyskúšať, že do nej pasujú. V prípade, že kúpu odložíte, kupujte neskôr nové pekáče či rošty podľa rozmerov tých originálnych. Prikúpiť je možné aj ďalšie doplnky, ako sú napríklad kameň na pečenie pizze.