Sušičky sa vyrábajú v hranatom alebo guľatom prevedení a líšia sa medzi sebou výkonom, konštrukciou, cenou aj komfortom pri použití.
Typy sušičiek potravín
Hranaté sušičky potravín
Sú všeobecne drahším, komfortnejším a výkonnejším variantom.
Mávajú motor umiestnený na boku, vďaka tomu sa potraviny sušia na všetkých plátoch rovnomerne. Takže ich nie je potrebné počas sušenia prehadzovať a nemusíte sa báť, že by odkvapkávajúca šťava motor poškodila.
Policová konštrukcia je tiež užívateľsky prívetivejšia.
Na druhú stranu nemôžete potraviny počas sušenia tak ľahko kontrolovať ako u okrúhlych sušičiek.
Okrúhle sušičky potravín
Cenovo dostupnejšie modely, ktoré sú väčšinou z plastu a majú motor umiestnený v dolnej časti, pod plátmi, čo spôsobuje, že sa v jednotlivých poschodiach sušičky teplota líši.
Na požadované hodnoty sa sušia len potraviny na najnižšie položených plátoch.
Pre dosiahnutie rovnomerného výsledku musíte pláty počas sušenia niekoľkokrát prehodiť.
Sitá sú navyše naskladané nad sebou, takže ich pri prehadzovaní musíte všetky vytiahnuť.
Výhodou ale je možnosť dokupovania nových sít a tým sušičku neustále rozširovať.
Podľa čoho vyberať
Prenášateľnosť
Prenášateľnosť a hmotnosť riešte v prípade, že budete so sušičkou často manipulovať a prevážať ju. Najmenšie plastové modely vážia menej ako 2 kg, ale pevnejšie hranaté sušičky môžu vážiť aj viac ako 10 kg. Prenášateľnosť ovplyvňujú tiež rozmery prístroja. Vopred si zistite, či sa vám vojde všade tam, kam potrebujete.
Typ ovládania
Teplotu a dobu sušenia možno u väčšiny sušičiek nastaviť pomocou koliesok či tlačidiel. Najvyspelejšie modely sa ovládajú pomocou dotykových displejov, na ktorých vidíte zostávajúcu dobu sušenia, nastavenú teplotu, ale aj teplotu, ktorá je práve v sušičke.
Materiál a kvalita spracovania
Sušičky sa vyrábajú z plastu alebo z nerezu. Nerezové sušičky sú odolnejšie voči poškodeniu a majú dlhšiu životnosť. Medzi plastovými sušičkami sú však rozdiely. Niektoré modely sú z pevného plastu a vydržia aj drsnejšie zaobchádzanie, ale môžete sa stretnúť aj s prístrojmi z mäkkého plastu, ktorý sa ľahko poškodí. Sledujte tiež materiál a pevnosť sušiacich plátov, s ktorými budete najčastejšie manipulovať.
Výbava a príslušenstvo
Pred výberom si dobre prezrite základnú výbavu pr ístroja a tiež príslušenstvo, ktoré si môžete v prípade potreby dokúpiť.
Nie je na škodu mať v základnej výbave niekoľko plátov navyše, niektoré sušičky umožňujú vloženie viac plátov, ale vždy sa hodí aj niekoľko kusov do rezervy pre prípad, že by sa vám nejaké rozbilo.
Užitočným príslušenstvom je tiež teflónová vložka, na ktorej sa dajú ľahko sušiť potraviny, ktoré by sa ku klasickému plátu prilepili.
Niektoré kruhové sušičky sú vybavené otočným kruhom, ktorý slúži k lepšiemu presušeniu potravín. Pláty sa vďaka tejto nadstavbe pomaly otáčajú, čo umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu.
Bylinkové pláty majú oveľa jemnejšie sieťovanie a menšie otvory. Bráni prepadávaniu drobných kúskov vysušených bylín. Pri lacných modeloch často nie sú súčasťou základnej výbavy.
Odkvapkávacie pláty slúžia na zachytenie šťavy, ktorá môže počas sušenia kvapkať zo šťavnatejších plodov. Dajú sa ľahko vytiahnuť a vyčistiť. U kruhových sušičiek navyše chráni motor pred poškodením. Jednorazovou alternatívou odkvapkávacích plátov sú sušiace vložky.
Dôležité parametre
Príkon a výkon
Príkon sa uvádza vo wattoch a u drvivej väčšiny sušičiek sa pohybuje v rozmedzí 200 až 800 W. Hodnota napovedá, koľko elektrickej energie potrebuje spotrebič na prevádzku. S príkonom sa spája výkon, ktorý udáva, aké množstvo spotrebovanej energie dokáže sušička efektívne využiť a premeniť na teplo. Čím vyšších hodnôt prístroj dosahuje, tým bude sušenie rýchlejšie. Sušička s príkonom 200 W zvládne nasušiť všetko rovnako dobre, ako prístroj s príkonom 600 W, ale bude jej to trvať dlhšie.
Rozmery a hmotnosť
Hmotnosť sušičky je z veľkej časti ovplyvnená rozmermi prístroja, počtom plátov a tiež materiálom. Plastové modely sú ľahšie než tie nerezové, ale zase sú menej pevné a odolné voči poškodeniu. Pri výbere sa skôr ako na hmotnosť zamerajte na veľkosť, aby ste mali sušičku kde uskladniť. Rozmery spotrebiča tiež predurčujú veľkosť a počet plátov. Ak plánujete sušenie veľkých várok, zamerajte sa na väčšie modely.
Dĺžka prívodného kábla
Pokiaľ budete mať sušičku potravín umiestnenú stabilne na kuchynskej linke, nemusíte tento parameter príliš riešiť. V prípade, že budete prístroj častejšie premiestňovať, uistite sa, že je prívodný kábel dostatočne dlhý. K niektorým modelom navyše nemožno pripojiť predlžovačku.
Doba sušenia
V manuáli prístroja aj v možnostiach nastavenia nájdete dobu sušenia, ktorú prístroj potrebuje k dokonalému usušeniu jednotlivých druhov potravín. Čas sa líši podľa výkonu sušičky až o niekoľko hodín. Výkonnejšie prístroje si poradia s nasušením mäsa už za 8 hodín, slabším sušičkám môže dosiahnutie rovnakého výsledku trvať aj 12 hodín. U niektorých modelov nájdete upozornenie na maximálnu dobu, po ktorú môže byť sušička zapnutá bez prestávky. Po jej uplynutí je prístroj potrebné vypnúť a nechať vychladnúť, aby sa nepoškodil.
Kapacita
Kapacitu sušičky ovplyvňuje počet sušiacich plátov čiže tácok. Niektoré sušičky majú množstvo plátov pevne dané, u iných je možné počet podľa potreby znižovať alebo zvyšovať. Na sezónne sušenie húb či ovocia bude stačiť sušička s 5-6 plátmi. Pokiaľ chcete sušiť potraviny takmer na dennej báze, kúpte si väčší model s 9 až 14 plátmi, ušetríte tak za energiu.
Hlučnosť
Sušičky často pracujú viac ako 10 hodín v kuse, takže ich občas musíte nechať bežať celý deň alebo aj cez noc. Ak máte dosť veľký byt, umiestnite sušičku do inej miestnosti, než je tá, v ktorej práve ste. Ak nemáte možnosť sušičku počas prevádzky niekam zavrieť, zamerajte sa aj na hlučnosť prístroja, ktorá sa uvádza v decibeloch. Čím nižšie hodnoty, tým lepšie. Väčšina sušičiek sa pohybuje v rozmedzí 40 až 70 dB.
Užitočné funkcie
Časovač - umožní vám navoliť dobu sušenia, po uplynutí ktorej sa sušička sama vypne. Napríklad 4-hodinové sušenie byliniek si nastavíte ráno pred odchodom do práce a až sa vrátite, budete mať hotovo.
Regulácia teploty - nie všetky potraviny je vhodné sušiť na rovnakej teplote. Bylinky si žiadajú nízke teploty okolo 30 až 40 °C, ale mäso potrebuje k dobrému vysušeniu teploty okolo 70 °C. Väčšina sušičiek je preto vybavená možnosťou regulácie teploty po 5 či 10 °C, v rozsahu 30 až 70 °C. Ale môžete sa stretnúť aj s lacnými modelmi sušičiek, ktoré zmenu teploty neponúkajú.
Programy na sušenie - pokiaľ sa nechcete zaoberať tým, aká je správna teplota pre sušenie jabĺk, mäsa či bylín, vyberte sušičku s prednastavenými programami pre jednotlivé druhy potravín.
Nastaviteľnosť výšky plátov - hodí sa na sušenie rôzne veľkých kusov potravín. Niekedy potrebujete vysušiť väčšie množstvo plátov a hodia sa vám nízke pláty, aby ste ich mohli do sušičky naskladať čo možno najviac. Inokedy chcete sušiť napríklad rozpolené paradajky, ktoré majú vyšší profil ako pláty a tak potrebujete, aby pláty boli ďalej od seba.
Zvuková signalizácia - jednoduchá zvuková funkcia vás upozorní, že uplynul čas, ktorý ste si nastavili na časovači. U niektorých prístrojov je možné túto funkciu vypnúť, aby vás sušička nebudila uprostred noci.
Poistka proti prehriatiu - základné bezpečnostné funkcie, ktoré po dosiahnutí určitej teploty prístroj vypne, aby sa zabránilo prehriatiu a poškodeniu sušičky.
Sušička potravín sa rozhodne nestratí na vašej chalupe. Pre ďalšiu inšpiráciu navštívte našu stránku Vyrazte na chalupu.
Najčastejšie otázky
Kam sušičku potravín umiestniť?
Sušička nasáva okolitý vzduch, ohrieva ho a následne ním suší potraviny a preto by mala byť na dobre vetranom, suchom a neprašnom mieste. Sušenie v nevhodnom prostredí ohrozuje nielen motor sušičky, ktorý by sa mohol časom zaniesť, ale aj výslednú kvalitu a chuť sušených surovín.
Ako skladovať usušené potraviny?
Dôležité je nechať práve usušené potraviny poriadne vychladnúť. Potom je dobré uskladniť ich do tmavej uzatvárateľnej nádoby s tesnením. Nádobu umiestnite do tmavého a suchého prostredia, napr. do špajzovej skrine či do pivnice (ak nie je vlhká). Správne usušené a uskladnené potraviny vám vydržia až do ďalšej úrody.
Vyžaduje sušička potravín pravidelnú údržbu?
Áno. Správnou a pravidelnou starostlivosťou predĺžite sušičke život až o niekoľko rokov, ale čistite ju len vtedy, keď je odpojená od napájania a nie je nahriata. Pláty a komponenty niektorých sušičiek môžete umývať dokonca aj v umývačke, ale túto možnosť si vopred zistite v návode na použitie.
Existujú zásady správneho sušenia potravín
Pred začatím sušenia si prečítajte odporúčania výrobcu a teplotu nastavte podľa typu potravín.
Dôležitým krokom je tiež príprava surovín na sušenie. Snažte sa, aby jednotlivé kúsky boli približne rovnako veľké. U ovocia, zeleniny a byliniek si dajte pozor na pleseň a hnilobu. Jeden plesnivý kúsok by mohol kontaminovať celú várku.
Dĺžku a kvalitu sušenia ovplyvňuje rozloženie potravín na plátoch. Keď sú kúsky vedľa seba naskladané moc blízko, nebude vzduch v sušičke správne prúdiť. Celý proces bude trvať dlhšie a všetky kusy nebudú rovnako vysušené a preto sa snažte okolo jednotlivých kúskov nechávať vždy aspoň 0,5 cm.
Konkrétne časy na sušenie jednotlivých potravín závisia od teploty, cirkulácie vzduchu, ale aj od obsahu vody a na veľkosti jednotlivých kúskov. Rozpolené paradajky sa budú sušiť dlhšie ako paradajky nakrájané na tenké plátky.
Sušičku v priebehu sušenia pravidelne kontrolujte. Ak je to potrebné, pláty medzi sebou prehadzujte a upravujte dobu sušenia.
Veďte si záznamy o sušení. Aspoň na začiatku. Odporúčania výrobcu sú jedna vec, ale vlastné skúsenosti sú vec druhá. Vďaka týmto informáciám budete vedieť, ako presne sušičku nastaviť a či ju môžete nechať bežať bez starostí celú noc, alebo je nutné pláty uprostred procesu prehodiť.
Akú teplotu nastaviť?
Mäso sa väčšinou suší na najvyššej teplote, ktorú je schopná sušička vyvinúť.
Program na sušenie ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody v pravidelných intervaloch strieda vyššiu a nižšiu teplotu.
Bylinky sú citlivé na vysokú teplotu a preto im vyhovuje sušenie za nižších teplôt, ktoré nedosahujú viac ako 40 °C.
RAW program suší potraviny maximálne na 42 °C, pri ktorých sa neničia vitamíny ani živiny obsiahnuté v ovocí a v zelenine. Sušičky určené pre spracovanie takzvanej surovej stravy patrí k drahším modelom.