Ako vybrať sporák?

Sporák je spojením varnej dosky a rúry na pečenie. Vyberte si ten správny model s doplnkovými funkciami a posuňte svoje kuchárske umenie o niekoľko úrovní vyššie. Zároveň môžete ušetriť vďaka nízkej spotrebe a priaznivej obstarávacej cene. Typ vyhovujúci presne vám hľadajte v našom radcovi Ako vybrať sporák.

Sporák je spojením varnej dosky a rúry na pečenie. Vyberte si ten správny model s doplnkovými funkciami a posuňte svoje kuchárske umenie o niekoľko úrovní vyššie. Zároveň môžete ušetriť vďaka nízkej spotrebe a priaznivej obstarávacej cene. Typ vyhovujúci presne vám hľadajte v našom radcovi Ako vybrať sporák.

Doba čítania 8 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Ako vybrať sporák podľa základného delenia

Elektrický

Pre elektrický sporák platí, že je rúra aj varná doska napájaná elektrickou energiou. Vyžaduje odborné pripojenie na rozvodnú sieť 380 V, niekedy je možné aj pripojenie na klasickú zásuvku. Elektrický sporák na 230 V však musí disponovať príslušnou koncovkou.

V ponuke väčšinou nájdete modely elektrický sporák s indukčnou doskou a elektrický sporák so sklokeramickou doskou. Staršie a stále menej zastúpené modely ponúknu liatinové platničky. Hladká varná doska zaistí, že sa tieto sporáky jednoducho čistia.

Elektrický sporák s teplovzdušnou rúrou Elektrický sporák s parnou rúrou Elektrický sporák nerez Elektrické sporáky

Plynový

Plynový sporák znamená väčšinou tzv. celoplynový variant, teda plynovú rúru aj varnú dosku. Plynové horáky sa dajú ľahko a presne regulovať, pri plynovej rúre sa teplo reguluje horšie. Obľúbeným modelom je plynový sporák s teplovzdušnou rúrou.

Sporák plynový s elektrickou rúrou Plynový sporák 5 horákov Nerezový plynový sporák Plynové sporáky

Ako vybrať kombinovaný sporák

Kombinovaný sporák ponúka elektrickú rúru a plynovú varnú dosku. Väčšinou so 4 plynovými horákmi, ale v ponuke nechýba ani model kombinovaný sporák 5 horákov. Ponúka rýchlu reguláciu plameňa pomocou gombíka, pričom zapaľovanie je často integrované priamo v gombíku.

Elektrická rúra vyniká presným nastavením teploty a rôznymi prídavnými funkciami, ako je napr. kombinovaný sporák teplovzdušná rúra alebo kombinovaný sporák s parnou rúrou. Nutnosťou je prípojka k plynu a majte tiež na pamäti, že plynová doska sa horšie čistí.

Kombinovaný sporák nerez Kombinovaný sporák čierny Plynový sporák kombinovaný Kombinované sporáky

Typy sporákov podľa varnej dosky

Liatinová

Liatinový sporák je známy pre pomalú reakciu varnej dosky, pričom dlho trvá zahriatie aj zníženie teploty platničky. Je tak vhodný predovšetkým na občasné varenie.

Liatinové sporáky

Sklokeramická

Sklokeramický sporák rýchlo dosiahne vysokú teplotu a zároveň disponuje nízkym zvyškovým teplom. Je na ňom možné použiť akýkoľvek riad. Niektoré modely ponúkajú úsporný senzor. V porovnaní s indukčnou doskou je lacnejší, ale v prípade pretečenia hrnca sa tekutina na dosku rýchlo pripečie.

  • Detská poistka – jedným tlačidlom obmedzíte reguláciu výkonu a ďalšie funkčné prvky

  • Indikátor zvyškového tepla – vďaka nemu spoznáte, ktoré plochy sú ešte horúce

  • EcoTimer – pracuje so zvyškovým teplom, prostredníctvom ktorého môžete dovariť jedlo

  • Stop&Go – jedným stlačením vypnete všetok ohrev, sporák si ale zapamätá nastavenia pre neskoršie obnovenie

Sklokeramický sporák nerez Sklokeramický sporák na 230 V Sporák so sklokeramickou doskou a teplovzdušnou rúrou

Sklokeramické sporáky

Indukčná

Indukčný sporák potrebuje pre správnu a efektívnu prevádzku používať špeciálny riad na indukciu. Vyššia obstarávacia cena zodpovedá tomu, že je doska okamžite pripravená na varenie.

Má veľmi nízke energetické nároky a neprodukuje zvyškové teplo. Niektoré modely ponúkajú zaujímavé doplnkové funkcie a bonusom je ľahká údržba.

  • Power Boost – rýchlo ohreje vodu, často rýchlejšie ako rýchlovarná kanvica

  • QuickStart – indukčná doska sama spozná, kam ste umiestnili riad, a vy tak len zvolíte stupeň ohrevu

  • Blokácia panelu – umožňuje čistiť dosku bez obáv z náhodného spustenia

Indukčný sporák s teplovzdušnou rúrou Indukčný sporák s parnou rúrou Indukčný sporák biely

Indukčné sporáky

Podľa čoho vybrať kuchynský sporák

Druhy sporákov

Zistite, aký typ energie bude váš nový sporák vyžadovať. Zvoliť môžete elektrický či plynový sporák a zoženiete aj kombinácie plynovej varnej dosky a elektrickej rúry. Zohľadnite aj počet členov vašej domácnosti. Pre veľkú rodinu sa oplatí väčší sporák s 5 platničkami a objemnou rúrou.

Ovládanie

Najklasickejší je mechanický spôsob, napr. s otočnými ovládačmi. Pri niektorých plynových varných doskách bývajú gombíky vybavené aj integrovaným zapaľovaním. O krok ďalej je elektronické ovládanie prostredníctvom tlačidiel. Tie sú najčastejšie umiestnené priamo na varnej doske.

Modely s elektronickým ovládaním majú aj pokročilejšie funkcie, ako napr. vyslanie zvukového signálu pri dosiahnutí žiaducej teploty na pečenie. Niektoré varné dosky disponujú aj detskou poistkou a ukazovateľom zvyškového tepla. Súčasťou môže byť aj displej pre ľahkú orientáciu v teplote, zvolenom programe alebo na odpočet času.

Design a materiál

V obľúbenosti vedie klasický biely a nerezový sporák. Tieto dva varianty sa hodia do väčšiny kuchýň. Medzi odvážnejšie, ale stále viac obľúbené modely patria čierny sporák a červený sporák.

Zamerajte sa tiež na kvalitu materiálov použitých pri jednotlivých ovládacích prvkoch. Tie by mali byť kvalitne uchytené a s istým chodom. Držadlá alebo tlačidlá z plastu musia byť odolné voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu.

Možnosti rúry

Sporák s teplovzdušnou rúrou ponúka niekoľko variantov ohrevu (spodný, dolný a kombinovaný) a mal by mať kruhové výhrevné teleso. K nadštandardným funkciám patrí napr. gril či spojená funkcia sporák s parnou rúrou. Teplotu je možné jednoducho regulovať otočným gombíkom, alebo tlačidlami na displeji. Ventilátor vnútro rúry rýchlejšie ohreje. V porovnaní s plynovým variantom ponúka lepšie vlastnosti na pečenie, napr. rovnomernejšie prepečenie pri nižšej teplote a pečenie na viacerých úrovniach naraz.

Plynová rúra disponuje iba ohrevom zospodu. S tým sú spojené aj niektoré obmedzenia. Nemôžete využívať inteligentné funkcie a navyše plyn jedlo vysušuje. Veľmi zložitá je regulácia teploty, ktorú nemožno s presnosťou nastaviť tak ako pri elektrických rúrach. Vo výnimočných situáciách tiež môže dôjsť k úniku plynu.

Elektrická rúra je klasickým variantom, najčastejšie s horným a dolným ohrevom. Za relatívne nízku cenu ponúka plynulú zmenu teploty a taktiež rôzne doplnkové funkcie. V ponuke nájdete voľne stojace aj vstavané modely. Vstavaný sporák tvoria dva rôzne spotrebiče – samostatná rúra na pečenie a samostatná vstavaná varná doska.

Funkcie a programy

  • WOK sporák – iste poznáte špecifické panvice WOK v tvare kotlíka. Špeciálny WOK horák ponúka predovšetkým vysoký výkon aj viac okruhov plameňa so samostatným ovládaním.

  • Minútka – jednoducho si nastavíte dobu varenia alebo pečenia a o viac sa nemusíte starať. Po vypršaní času vás sporák informuje zvukovým signálom alebo sa sám vypne.

  • Integrované zapaľovanie - zabudnite na zápalky. Pri plynovej rúre je zapaľovač súčasťou mechanizmu horáka a zapáli sa automaticky po otočení alebo stlačení gombíka.

  • Booster horák – funkcia, s ktorou sa môžete stretnúť aj pod inými názvami (napr. SprintStart, JetStart), ale vždy znamená zrýchlený nábeh na max. teplotu a je ideálny napríklad na opekanie mäsa.

  • Rozmrazovanie - môže suplovať tú istú funkciu v mikrovlnnej rúre. Táto funkcia je určená napr. na práve vytiahnuté mäso z mrazničky. Proces je pozvoľný a šetrný k potravinám.

  • Udržiavanie teploty – oceníte vo chvíli, keď máte tesne pred servírovaním a niekto sa oneskorí. Jedlo sa potom udrží dlhšiu dobu teplé, môžete tiež ohriať taniere alebo sušiť ovocie.

  • Gril – ide o špirálu v hornej časti, ktorá dokáže vytvoriť chrumkavú hornú vrstvu napr. u mäsa. Je užitočný v kombinácii s otočným ražňom, ktorý rovnomerne pokrm opeká.

  • Horný a spodný ohrev – spodné výhrevné teleso sa stará o samotný ohrev, horný dodáva chrumkavú kôrku.

  • Teplovzdušná rúra má integrovaný ventilátor, ktorý v celom vnútornom priestore ohrieva jedlo rovnomerne.

  • Kruhové teleso – pracuje na podobnom princípe ako teplovzdušná rúra. V zadnej časti rúry je plocha, ktorá v kombinácii s ventilátorom rozvádza vzduch po celom priestore rúry. Ventilátor môže mať rôzne účely: horúci vzduch zaistí rovnomerné prepekanie, studený zase rýchlejšie ochladí rúru.

  • Pečenie v pare je optimálny spôsob, ako zabrániť vysušeniu potraviny; horúci vzduch je zvlhčovaný práve parou.

  • 3D pečenie - proces, kedy sú aktivované všetky vykurovacie telesá aj ventilátor, takže nedochádza k miešaniu chutí alebo vôní pri pečení. Môžete tak pripravovať viac pokrmov naraz.

  • Teplotná sonda – proces funguje tak, že teplotnú sondu zapichnete napr. do mäsa a nastavíte stupeň pečenia. Akonáhle je požadovaná úroveň dosiahnutá, sonda vyšle signál a rúra sa automaticky vypne.

  • Teleskopické výsuvy – výrazne zvyšujú bezpečnosť a komfort celého sporáka. Môžu totiž samy vyjsť pri otvorení dvierok a vy nemusíte rošt s pekáčom vyťahovať ručne. V niektorých prípadoch je však nevyhnutné aspoň zatlačenie na rošt, po ktorom sám vyjde.

  • Ochladzovanie dvierok – rúra by bezpodmienečne mala disponovať systémom termoizolácie dvierok. Väčšinou je riešením niekoľko vrstiev skiel a iných priehľadných materiálov. Teplota na povrchu by nemala nikdy presiahnuť 70 °C. Ochladzovanie skla po pečení potom môže zrýchliť napr. integrovaný ventilátor.

  • Osvetlenie rúry – osvetlené vnútro rúry vidíte po celú dobu pečenia so zatvorenými aj otvorenými dvierkami. Žiarovka alebo dióda sa často zapne automaticky so spustením ohrevu.

  • Samočistenie rúry – udržuje rúru v čistote. Pyrolýza doslova vypečie vnútro rúry vysokou teplotou a vám stačí zachytené zvyšky v podobe popola jednoducho zotrieť. Katalýza vďaka reakcii smaltu s tukmi dokáže nečistoty ničiť „chemicky“. Aj v tomto prípade po 20 minútach nečistoty zotrite.

  • Poistka plynu – vhodné do domácnosti s malými deťmi. Zablokuje dotykový displej ovládania alebo otočné tlačidlá. Vždy ide o spôsob, ako zabrániť nechcenému spusteniu sporáka.

Sporáky a parametre

Energetický štítok a výkon varných zón

Pri výbere sporáka dbajte na zaradenie rúry do úspornej energetickej triedy – od A++ po D.+ Čím vyššiu triedu zvolíte, tým bude rúra úspornejšia a zároveň výkonnejšia. Energetický štítok musí byť dodaný ku každému sporáku. Vyčítate z neho tiež informáciu o vnútornom objeme rúry a informácie o spotrebe na jeden cyklus. Platničky na varných doskách majú niekoľko rozmerov a tiež výkonov, v rozmedzí od 1000 W až do 4000 W.

Rozmery a hmotnosť

Šírka sporáka je štandardne 50–60 cm, hĺbka cca 60 cm a výška asi 85 cm. Väčšina sporákov váži medzi 35 a 45 kg. Počítajte s tým predovšetkým pri nákupe z e-shopu a pokiaľ bývate na poschodí. Možnosťou je potom zaistenie vynášky doručovacou firmou.

Objem

Údaje o vnútornom objeme rúry nájdete na energetickom štítku. Bežné modely disponujú objemom cca 65 l. Menej časté sú modely s objemom menším ako 60 l a väčším ako 70 l. Pri takýchto rúrach počítajte s neobvyklými rozmermi plechov na pečenie.

Počet a veľkosť platničiek

Klasický sporák má 4 varné platne, 2 väčšie, 1 strednú a 1 malú. Podľa veľkosti je odstupňovaný aj ich výkon. Veľké sporáky určené skôr na profesionálne použitie alebo pre veľké rodiny majú 5 a viac varných plôch. Moderné varné dosky ponúknu okrem kruhových aj oválne zóny, čo umožňuje použitie aj plechu na pečenie.

Rady na záver

Zapájanie elektrického alebo plynového sporáka radšej prenechajte špecialistom. V ideálnom prípade vám zapojenie ako službu ponúkne priamo obchodník, inak oslovte niektorú špecializovanú firmu. Okrem istoty kvalitnej inštalácie budete mať aj výhodu pri prípadnej reklamácii, že ste sa nedopustili neodbornej manipulácie.

Nie je vhodné siahnuť po akomkoľvek čistiacom prostriedku, ktorý doma nájdete. Používať napríklad bežný tekutý piesok na indukčnú dosku nie je dobrý nápad. Zvoľte radšej špeciálne čistiace prípravky na rúru a varnú dosku. Tieto prostriedky ponúknu zvýšený odmasťovací účinok a väčšiu šetrnosť k povrchom.