Recept na hubového kubu
400 g krúp a 70 g sušených húb cca na 1 hodinu namočte do teplej vody. Po namočení môžete krúpy krátko spariť horúcou vodou alebo ich rovno vsypte do horúcej osolenej vody a varte 20-30 minút takmer domäkka. Na 100 g masti orestuje 3 nasekané cibule a 4 strúčiky cesnaku, pridajte krúpy, huby, soľ, korenie a 4 lyžice sušenej majoránky a premiešajte. Zmes presypte do vymasteného pekáča a pečte zhruba 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Recept na krúpovú polievku
Na oleji orestujte 1 nakrájanú cibuľu, 1 mrkvu a 1 stopkový zeler na kocky. Pridajte 100 g krájaného údeného mäsa a 100 g suchých jačmenných krúp. Zalejte litrom vývaru a varte cca 1 hodinu. Potom pridajte na kocky nakrájaný zemiak, prevarte do jeho zmäknutia, dosoľte a dokoreňte.
Krúpy na sladko
Krúpy (skvelé sú pohánkové) prepláchnite a na niekoľko hodín namočte. Potom ich zlejte a v hrnci zalejte mliekom tak, aby hladina mlieka bola cca 2 cm nad hladinou krúp. Na miernom ohni varte 20-25 minút, zmes miešajte a strážte, aby sa krúpy nepripálili. Oslaďte, pridajte štipku škorice a ľubovoľné ovocie.
Recept na šoulet
250 g hrachu preberte, prepláchnite a cez noc namočte do vody. Druhý deň prepláchnite a cca na hodinu namočte 200 g krúp. Hrach uvarte v nesolenej vode domäkka, krúpy uvarte zvlášť v solenej vode taktiež domäkka. Na oleji alebo masti orestujte 1 cibuľu nakrájanú najemno a potom ju zmiešajte s krúpami a hrachom. Pridajte 2 roztlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie a 1 lyžicu majoránu. Zmes presypte do vymasteného pekáča a zhruba 30 minút zapekajte v rúre na 190 °C.
Recept na krúpoto
Ide o obdobu rizota či risotta, kedy ryžu nahradíte krúpami. Na oleji opečte cibuľku, vsypte k nej vopred namočené krúpy, zalejte ich vývarom a uvarte domäkka. Čo si do krupota pridáte, je len na vás. Môžete si urobiť ľubovoľnú variáciu na rizoto (s mäsom, zeleninou, tuniakom) alebo skúste staročeské hubové krupoto, ktoré sa pripravuje ako hubový kuba, len sa nezapeká.
Recept na krúpovú nátierku
Uvarené krúpy rozmixujte alebo pomeľte v kuchynskom mlynčeku, dochuťte cesnakom, soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti. Obľúbená je aj kombinácia so šošovicou, ktorú tiež uvarte domäkka a rozomeľte spolu s krúpami, alebo so sekanými olivami.