Aby ste dosiahli krémovú penu, musíte siahnuť po kvalitnom tučnom mlieku s vysokým obsahom bielkovín. Čím viac bielkovín mlieko má, tým lepšia pena bude. Ideálnou voľbou je plnotučné kravské mlieko. Pokiaľ ale nemôžete kravské mlieko konzumovať, nezúfajte. Penu vykúzlite aj z bezlaktózového alebo rastlinného mlieka. Dôležité je, aby malo aspoň 3 % tuku a bolo poriadne vychladené. Okrem toho, že musí byť mlieko tučné a vychladené, hrá rolu aj jeho množstvo. Nepočítajte s tým, že z pár kvapiek mlieka napeníte zázrak. Potrebovať budete aspoň 200 ml mlieka.
Aké mlieko použiť?
Ručný napeňovač mlieka vyžaduje vašu spoluprácu
Najlacnejší a zároveň najjednoduchší spôsob na prípravu mliečnej peny je pomocou ručného napeňovača, tzv. kapučinátora. Nádobu stačí naplniť studeným mliekom a opakovane pohybovať piestom nahor a nadol. Už za pár desiatok sekúnd sa vám pred očami začne vytvárať bohatá mliečna pena. Pokiaľ chcete mať horúcu mliečnu penu, kúpte si napeňovač zo žiaruvzdorného skla. Tento typ napeňovača môžete totiž ohrievať rovno na platničke, prípadne v mikrovlnke. Takýmto spôsobom môžete napeniť mlieko aj vo French presse.
Elektrický napeňovač mlieka vám prácu veľmi uľahčí
Rovnako jednoduchý spôsob našľahania mlieka je pomocou elektrického napeňovača. Vybrať si môžete špirálový napeňovač mlieka na baterky. Mlieko si nalejte do kanvičky, tú trošku nakloňte a položte špirálku šikmo k stene kanvičky. Začnite šľahať, po chvíľke sa začne v mlieku tvoriť vír. Pokiaľ je mlieko plné bubliniek, ťuknite ho a zľahka kanvičkou krúžte. Vďaka tomu sa mlieko lepšie premieša. Ďalšou možnosťou je kompletný elektrický napeňovač mlieka, do ktorého vám stačí studené mlieko len naliať a o všetko ostatné už sa postará stroj sám. Väčšina modelov ponúka niekoľko programov, najčastejšie sa však stretnete s penením mlieka za studena, teplou mliečnou penou a taktiež s ohrevom mlieka.
Ako napeniť mlieko parnou tryskou kávovaru?
Parná tryska býva súčasťou pákových a automatických kávovarov. Okrem kávovaru budete potrebovať aj baristickú nerezovú kanvičku. Parnú trysku najprv pustite na prázdno, zbavíte sa tým skondenzovanej vody a iných nečistôt. Kanvičku naplňte do polovice studeným mliekom. Trysku vložte cca centimeter pod povrch mlieka a pustite paru naplno. V kanvičke sa začne tvoriť vír a mlieko sa začne šľahať a postupne zväčšovať svoj objem. Postupne kanvičku posúvajte nižšie, aby sa hustá pena vytvorila aj na povrchu. Ideálna teplota mliečnej peny je 60–70 °C, niektoré kanvičky majú integrovaný teplomer. Po ukončení šľahania najprv vypnite paru a až potom vyberte trysku z mlieka, nedôjde tak k obareniu. Dnom kanvičky niekoľkokrát buchnite o stôl, aby ste sa zbavili prebytočných bublín. Parnú trysku po každom použití dôkladne vyčistite!