Ako dlho variť vajcia a ďalšie tajné tipy

Sobotné ráno bez vajíčka natvrdo si ani nechcete predstavovať. Vajce je pre vás božskou mannou, na ktorej si pochutíte kedykoľvek, kdekoľvek a zakaždým inak. Niekedy ale začnete snívať a skončíte pri zelenom žĺtku. Čo s tým? Staňte sa kráľom vajec!

Sobotné ráno bez vajíčka natvrdo si ani nechcete predstavovať. Vajce je pre vás božskou mannou, na ktorej si pochutíte kedykoľvek, kdekoľvek a zakaždým inak. Niekedy ale začnete snívať a skončíte pri zelenom žĺtku. Čo s tým? Staňte sa kráľom vajec!

Doba čítania 8 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Perfektné vajcia na 7 spôsobov

  • Vajce natvrdo bude potrebovať 10 minút.

  • Vajcia na hniličku budete mať za 5-7 minút.

  • Vajce namäkko varte 4-5 minút.

  • Stratené vajcia varte na cca 80 °C 3-4 minúty.

  • Na volskom oku si pochutnáte opečením vajca na pomastenej panvici. Okoreňte podľa chuti a opekajte minimálne do stuhnutia bielka.

  • Miešané vajce si uvaríte vyliatím prešľahaných a ochutených vajec na panvicu s tukom. Rýchlo miešajte a zhruba po 30 sekundách stiahnite z ohňa, aby vajcia ostali krémové.

  • Na omeletu premiešajte tri vajcia so soľou a korením. Vlejte ich na pomastenú panvicu, premiešajte a potom nechajte vajcia stuhnúť. Pred podávaním omeletu preložte.

Vyberte si hrnce podľa svojho gusta   Akú panvicu na volské oká?

Vajcia natvrdo

Vajcia si s predstihom vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Do menšieho hrnca vlejte toľko vody, aby boli vajíčka potopené, ale zbytočne v nej neplávali. Vodu priveďte do varu a vajcia do nej opatrne vložte.

Varte cca 10 minút – záleží na počte vajec, ktoré varíte naraz, ich veľkosti, na teplote vody aj na výkone vašej platničky. Po uvarení vajíčka prudko schlaďte studenou vodou, aby sa ďalej nevarila a škrupina sa lepšie lúpala.

Varené vajcia využijete napríklad ako rýchlu desiatu na cesty, miesto mäsa ku kôprovej omáčke alebo ich krájačom vajec nakrájajte na chlebíček či pečivo s maslom.

Tip: Varíte pravidelne hneď niekoľko vajec naraz a nemáte čas ich kontrolovať alebo s varením nemáte toľko skúseností? Zaobstarajte si varič vajec.

Čo je to škótske vajce?

Alebo pštrosie vajce k nám skutočne prišlo zo Škótska resp. z Britských ostrovov. Tradične sa vopred uvarené a olúpané vajíčko obaľuje v zmesi z vylisovaných klobások, ktorú ale možno v našich podmienkach nahradiť mixom okoreneného mletého bravčového a hovädzieho mäsa.

Vajíčka si vopred krátko uvarte, potom ich prudko ochlaďte a olúpte. Starostlivo ich obaľte ochuteným mäsom tak, aby vajcia nikde nepozerali, ale mäsa na nich nebolo ani zbytočne veľa - vzniknú vám gule podobné baseballovým loptičkám. Tieto guličky následne obaľte v klasickom trojobale (múka-vajcia-strúhanka) a smažte vo vyššej vrstve oleja. Alternatívne môžete škótska vajcia predsmažiť a dopiecť v rúre dozlatista.

Vajcia na hniličku

Príprava na varenie vajíčka na hniličku prebieha rovnako ako pri vajci natvrdo - hrniec tak akurát veľký, vody nie veľa ani málo, vajcia izbovej teploty.

Vajíčko opatrne vložte do vriacej vody a varte okolo 6-7 minút. Záleží od počtu vajec, ich veľkosti a výkonu varnej dosky. Po uvarení vajcia rýchlo a krátko schlaďte. Získate tak krásne krémový žĺtok, pri ktorom neriskujete vysušenie prevarením. Zároveň sa vyhnete nedovareniu, pokiaľ sa vám konzumácia tečúceho žĺtka nepozdáva.

Vajcia namäkko

Aj u vajíčok namäkko sa postup od vajec natvrdo a vajec na hniličku nelíši. Voľte hrniec zodpovedajúcej veľkosti, vlejte doň dosť vody tak akurát na ponorenie vajec a vodu priveďte do varu.

Do vriacej vody vložte vajíčko a varte ho 5 minút. Po dovarení ho schlaďte. Výsledkom by mal byť stuhnutý bielok a tekutý žĺtok. Také vajíčko je najlepšie na raňajky s pečivom a maslom. Dajte si ho do stojančeka na vajíčka či misky, zľahka odseknite špičku, vajíčko posoľte a obsah vyjedzte lyžicou.

Vajcia do skla

Vajíčko do skla nie je nič iné ako vajcia namäkko vyklepnuté do pohára. Uvarte si ho podľa návodu vyššie, po schladení vajcia opatrne olúpte a vložte do pohára. Vajcia dochuťte či posypte pažítkou, jemne ho rozdeľte (alebo rozmiešajte) lyžičkou a vychutnávajte.

Stratené vajcia

Stratené vajce, alebo tiež pošírované či zastrené vajce, pripravíte vyklepnutím vajíčka do vody so soľou a octom. Voda by mala mať okolo 80 °C, kedy sa na dne hrnca tvoria bublinky, nemala by však vrieť - to by vajíčko rozbilo. Vajcia voľte čo najčerstvejšie, pretože bielok postupom času redne a ľahšie sa vo vode rozpadne.

V takmer vriacej vode vytvorte napríklad lyžicou vír a do jeho stredu vajcia opatrne vlejte. Môžete si pomôcť tým, že si vajcia vopred vyklepnete do hrnčeka, misky či naberačky. Zhruba po 3 minútach vajíčko vyberte a nechajte odkvapkať.

Stratené vajcia podávajte v kulajde alebo len tak na toaste s roztlačeným avokádom alebo šunkou.

Tip: Pokiaľ sa vám nedarí vajcia pri varení udržať pohromade, môžete ho pred varením vyklepnúť a zaviazať do kúska ľahko naolejovanej potravinárskej fólie. Tá vytvorí provizórnu škrupinu a nedovolí bielku utiecť. Olej na fólii zaistí, že k nej bielok z vnútornej strany nepriľne.

Ako pripraviť vajcia benedikt

Na prípravu vajcia benedikt potrebujete správne uvarené stratené vajce, ktoré sa servíruje na opečenom toaste, anglickom muffine či inom kúsku pečiva s plátkom šunky. Všetko sa na záver zaleje holandskou omáčkou.

Na 4 porcie:

  • 2 žĺtky

  • 150 ml vínneho octu

  • Celé, ľahko drvené alebo hrubo mleté ​​korenie

  • 150 g masla

  • Citrónová šťava

Ocot s korením dajte do rajnice a zvarte na polovicu objemu. Maslo si rozpustite.
Do misky na vodnom kúpeli vlejte žĺtky a pridajte 2 lyžice zvareného octu. Šľahajte, kým nebude zmes hustá a nevytvorí ľahkú penu. Potom po častiach zašľahajte rozpustené maslo.
Podľa svojej chuti dosoľte, okoreníme a ochuťte citrónovou šťavou. Na osvieženie môžete pridať trochu pažítky alebo hladkej petržlenovej vňate.

6 tipov pána Vajíčka

  1. Aby vám vajíčka pri varení nepraskli, vložte ich už do studenej alebo vlažnej vody. Ďalšou možnosťou je urobiť do spodku vajca malú dierku, kadiaľ sa uvoľní tlak.

  2. Lyžicou octu alebo poriadnou dávkou soli pridanými do vody zabránite vyliatiu bielka, keby predsa len vajce pri varení prasklo.

  3. Vajíčka sa budú lúpať ľahšie, keď ich po uvarení prudko schladíte studenou vodou. Lepšie sa lúpu aj staršie vajcia.

  4. Vajcia skladujte pri stabilnej teplote v suchom a tmavom prostredí. Ideálne teda v chladničke.

  5. Vajíčka po dobe spotreby a prasknuté surové vajíčka vyhoďte.

  6. Konzumácia nevarených vajec sa neodporúča, a to kvôli možnej nákaze salmonelou. Radšej si urobte volské oko.

Ako skladovať vajcia

Základným pravidlom skladovania vajec je stabilná nemenná teplota do 18 °C a suché prostredie bez priameho slnečného žiarenia. Je teda jedno, či vajíčka skladujete v chladničke alebo v špajze. Zásadné je, aby sa vajcia pri skladovaní neorosili, pretože potom by mohlo dôjsť k nárastu plesní a tie by sa mohli škrupinou dostať až do vajíčok.

Ak vajcia uchovávate v chladničke, nedávajte ich do dverí, kde sa častým otváraním a zatváraním teplota i vlhkosť rýchlo menia. Radšej ich schovajte v zadnej časti chladničky ďalej od aromatických potravín, ktorých pachy by vajíčka mohli vďaka pórovitej škrupine nasať. Vajcia skladujte špičkou dole, aby mohli širšou stranou dýchať.

Je vhodné vajcia nechať v pôvodnom kartóne? To je na zváženie - pôvodný obal vajcia chráni pred otrasmi, zmenou teplôt a nechcenými pachmi z chladničky. Môže však obsahovať zárodky plesní či chorôb, nasávať vlhkosť a udržiavať nechcené arómy z chladničky.

Pred uskladnením vajcia neumývajte, mohli by ste narušiť ich ochranný obal a nechtiac pomôcť k šíreniu mikróbov. Ak ich chcete očistiť, použite papierovú utierku.

Pri správnom skladovaní nevarené vajcia vydržia v chladničke až päť týždňov, vajcia natvrdo cca týždeň.

Tip: Vek vajca overíte jeho ponorením do vody - ak spadne ku dnu, je čerstvé. Keď hneď vypláva, ide o starší kus a jeho použitie je na vlastné nebezpečenstvo.

Tipy na farbenie vajíčok

Farebné vajíčka sú neodmysliteľne spojené s obdobím Veľkej noci. Preto s predstihom nakupujete rôznofarebné vrecká farieb na vajíčka aj ocot a zháňate krásne biele vajcia. Vajíčka môžete zafarbiť holé tak, ako ich kúpite, čím docielite peknú jednoliatu farbu. Skúste sa ale vyhrať so vzormi záclon či kvetmi a listami prekrytými pančuchou, ktoré na vajíčkach vytvoria krásne vzory. Alebo klasické odtiene vymeňte za mramorové či trblietavé farby na vajíčka, ktoré samy o sebe zaistia efektný vzhľad vajec bez ďalšej práce.

Kreatívnejším a trpezlivejším dušiam sa bude páčiť farbenie vajec voskom, kedy na čisté vajíčka v ľubovoľných vzoroch nanesiete vosk zo sviečky. Vajcia potom ponoríte do farby, ktorá sa pod vosk nedostane a jeho následným zlúpaním tak objavíte vytvorené maľovanie.
Jedným z posledných hitov je farbenie vajíčok penou na holenie. To spočíva v nanesení väčšieho množstva peny napr. na plech na pečenie, do ktorej podľa svojej nálady nakvapkáte gélové farby na vajíčka a jemne ich zmiešate. Do tejto zmesi vkladajte čisté a odmastené vajcia, nechajte 5 minút pôsobiť a podľa potreby otáčajte, aby sa vajcia zafarbili celé. Následne vajcia očistite papierovou utierkou.

Farbenie vajíčok pomocou prírodných farbív

Nie ste priaznivcom farieb z obchodu alebo skrátka chcete experimentovať a byť bližšie k prírode? Vrhnite sa na prírodné farby na vajíčka. Počítajte ale s tým, že sýtosť farieb môže byť slabšia a proces farbenia bude dlhší ako pri klasických farbách na vajíčka. Pri všetkých variantoch si skúste farbiaci roztok pripraviť vopred povarením vody s danou surovinou tak, aby sa uvoľnilo maximálne možné množstvo farbiva. Tiež odporúčame testovať vplyv teplého a studeného farbenia (tzn. teploty farebnej vody pri farbení vajec), pretože to môže pri rôznych farbivách zaistiť iný výsledok.

Ako farbiť vajcia prírodne?

Tip: Nemáte na farbenie vajec čas? Poslúžia aj návleky a fólie na vajíčka, samolepky alebo potravinárske fixky, s ktorými sa vyšantia aj menšie deti.

Využitie škrupín z vajec

  • Môžete ich pridať do kompostu na hnojenie záhrady a tiež s nimi pohnojíte izbové kvety. Pôde tak dodáte chýbajúci vápnik. Pokiaľ ale rastliny vyžadujú kyslejšiu pôdu, škrupiny vynechajte.

  • Hoďte ich hydine pre chutnejšie vajcia alebo ich nameľte psovi do krmiva. Ľahko tak doplnia potrebné živiny.

  • Prach zo škrupín vsypte do jamky pred vysadením paradajok - ochránite ich pred hnilobou.

  • Vytvorte prekážkovú dráhu pre slimákov. Zábrany z ostrých škrupín pri ceste za šalátom len tak neprekročia.

  • Veľké kusy škrupín nahradia pestovateľské tégliky na výsev semienok.

  • Zo zmesi drvených škrupín a jablčného octu vznikne babský recept na štiepance od hmyzu. Škrupiny zalejte octom, nechajte niekoľko dní v tme odpočívať a potom môžete používať. Roztok zvládne cca mesačné uskladnenie v chladničke.

  • Škrupinový prášok vám poslúži ako telový peeling alebo pleťová maska.

Podobné články: