Ako dlho variť kukuricu

Keď kukuricu stretnete zabalenú v obchode alebo ju míňate na poli pri ceste na chatu, zbehnú sa vám sliny. Grilovaný klas ako príloha k pečenému steaku a večer misa popcornu? Žltým klasom so zrnami krásne usporiadanými do radov skrátka nemôžete odolať! A s našimi tipmi pri príprave kukurice hnevom nepuknete.

Keď kukuricu stretnete zabalenú v obchode alebo ju míňate na poli pri ceste na chatu, zbehnú sa vám sliny. Grilovaný klas ako príloha k pečenému steaku a večer misa popcornu? Žltým klasom so zrnami krásne usporiadanými do radov skrátka nemôžete odolať! A s našimi tipmi pri príprave kukurice hnevom nepuknete.

Doba čítania 1 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Grilovaná, varená alebo chrumkavá

  • Cukrovú kukuricu z obchodu varte v dostatočne veľkom hrnci 20-30 minút. Pokiaľ máte predvarené klasy, skráťte dobu varu. Vodu nezabudnite poriadne osoliť.

  • Kukuricu z poľa najprv ošúpte a odstráňte aj všetky vlasy - zrnká by mali byť svetlo žlté. Vo vriacej dobre osolenej vode ju varte cca 2 hodiny.

  • Mrazeným zrnkom kukurice bude stačiť asi 5 minút varenia.

  • Tlakovým hrncom skrátite dobu varenia cca na štvrtinu. V ňom kukuricu zalejte vodou len zhruba do tretiny.

  • V parnom hrnci či na naparováku varte kukuricu do zmäknutia. Takto si zachová všetky zdraviu prospešné látky.

  • Varenú kukuricu môžete podávať len tak s maslom a soľou, ale veľmi jej pristane gril. Celé či pokrájané klasy na ňom opekajte zo všetkých strán cca 10-15 minút.

  • Lahodný domáci popcorn si pripravíte z kvalitných zrniek a oleja alebo Ghí (prepustené maslo). Ďalej vám stačí hrniec alebo panvica s pokrievkou či mikrovlnkou. Zrnká opekajte do vypukania, pravidelne premiešavajte a sledujte, aby sa nespálili. Na záver dosoľte, okoreňte alebo oslaďte.

Tip: Čím mladšia kukurica, tým kratšiu dobu ju budete variť. Priebežne ju kontrolujte ľahkým stlačením - nemala by byť vodnatá ani tvrdá. Nedovarenú kukuricu nejedzte, spôsobila by vám zažívacie problémy.

Čo s kukuričným šúpolím?

  • Na grilovanie môžete lístie na kukurici nechať. Keď ho vopred namočíte, dodá jej príjemnú dymovú arómu.

  • Suché šúpolie poslúži aj na podpal.

  • Využijete ho napríklad na zabalenie rýb, kuracieho mäsa s ryžou a na tradičné tamales (zmes mäsa a kukuričného cesta). Balíčky z kukuričných listov v jedle udržia šťavu a arómu.

  • Môžete z neho vyrábať figúrky, zvieratká a dekorácie. Šúpolie vytvarujte, previažte a dozdobte ďalšími materiálmi. Alebo ho natrhajte na úzke pruhy a upleťte z neho napríklad veniec, košík či papuče.

  • Šúpolím môžete nakŕmiť domáce zvieratá alebo im ho dať ako podstielku.

Podobné články: