Cukrovú kukuricu z obchodu varte v dostatočne veľkom hrnci 20-30 minút. Pokiaľ máte predvarené klasy, skráťte dobu varu. Vodu nezabudnite poriadne osoliť.
Kukuricu z poľa najprv ošúpte a odstráňte aj všetky vlasy - zrnká by mali byť svetlo žlté. Vo vriacej dobre osolenej vode ju varte cca 2 hodiny.
Mrazeným zrnkom kukurice bude stačiť asi 5 minút varenia.
Tlakovým hrncom skrátite dobu varenia cca na štvrtinu. V ňom kukuricu zalejte vodou len zhruba do tretiny.
V parnom hrnci či na naparováku varte kukuricu do zmäknutia. Takto si zachová všetky zdraviu prospešné látky.
Varenú kukuricu môžete podávať len tak s maslom a soľou, ale veľmi jej pristane gril. Celé či pokrájané klasy na ňom opekajte zo všetkých strán cca 10-15 minút.
Lahodný domáci popcorn si pripravíte z kvalitných zrniek a oleja alebo Ghí (prepustené maslo). Ďalej vám stačí hrniec alebo panvica s pokrievkou či mikrovlnkou. Zrnká opekajte do vypukania, pravidelne premiešavajte a sledujte, aby sa nespálili. Na záver dosoľte, okoreňte alebo oslaďte.
Tip: Čím mladšia kukurica, tým kratšiu dobu ju budete variť. Priebežne ju kontrolujte ľahkým stlačením - nemala by byť vodnatá ani tvrdá. Nedovarenú kukuricu nejedzte, spôsobila by vám zažívacie problémy.