Ako dlho variť cícer

Jemná oriešková chuť, ľahké chrumkanie, lahoda v kombinácii s korením a cesnakom - to čakajte od cícera čiže rímskeho hrachu. Navyše dostanete poriadnu porciu vlákniny, fosfor, vápnik a horčík, kyselinu listovú alebo vitamíny skupiny B. Už sa vám zbiehajú sliny?

Jemná oriešková chuť, ľahké chrumkanie, lahoda v kombinácii s korením a cesnakom - to čakajte od cícera čiže rímskeho hrachu. Navyše dostanete poriadnu porciu vlákniny, fosfor, vápnik a horčík, kyselinu listovú alebo vitamíny skupiny B. Už sa vám zbiehajú sliny?

Doba čítania 1 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Ako na jednu z najzdravších strukovín?

  • Suchý cícer musíte pred varením namočiť, a to pokojne cez celú noc. S vodou nešetrite, za to s cícerom áno – množstvo sa namáčaním až strojnásobí. Druhý deň vodu zlejte, cícer preberte a tmavé zrná vyhoďte. Prepláchnite a v čistej nesolenej vode varte 1-2 hodiny do zmäknutia - môžete pridať jedlú sódu, ktorá dobu varenia skráti. Zvyšný uvarený cícer môžete zamraziť.

  • Kúpou predvareného cíceru v pohári a v konzerve si výrazne uľahčíte prácu. Môžete ho hneď použiť napríklad na falafel, hummus a nátierku, vsypať do polievky alebo hodiť s korením na plech. V prepočte na množstvo vás ale suchý cícer vyjde lacnejšie.

  • Skúste cícerovú múku, ktorú využijete na zahustenie aj na pečenie ako náhradu klasickej pšeničnej múky.

  • Ako zdravšiu alternatívu prílohy vyskúšajte cícerové cestoviny alebo cícerový kuskus.

Tip: Po namočení alebo až po uvarení môžete cícer vylúpať zo šupiek. Tak bude pre trávenie ešte ľahší a minimalizujete nadúvanie.

Podobné články: