Suchý cícer musíte pred varením namočiť, a to pokojne cez celú noc. S vodou nešetrite, za to s cícerom áno – množstvo sa namáčaním až strojnásobí. Druhý deň vodu zlejte, cícer preberte a tmavé zrná vyhoďte. Prepláchnite a v čistej nesolenej vode varte 1-2 hodiny do zmäknutia - môžete pridať jedlú sódu, ktorá dobu varenia skráti. Zvyšný uvarený cícer môžete zamraziť.
Kúpou predvareného cíceru v pohári a v konzerve si výrazne uľahčíte prácu. Môžete ho hneď použiť napríklad na falafel, hummus a nátierku, vsypať do polievky alebo hodiť s korením na plech. V prepočte na množstvo vás ale suchý cícer vyjde lacnejšie.
Skúste cícerovú múku, ktorú využijete na zahustenie aj na pečenie ako náhradu klasickej pšeničnej múky.
Ako zdravšiu alternatívu prílohy vyskúšajte cícerové cestoviny alebo cícerový kuskus.
Tip: Po namočení alebo až po uvarení môžete cícer vylúpať zo šupiek. Tak bude pre trávenie ešte ľahší a minimalizujete nadúvanie.